Τι μαθαίνετε από το να μεγαλώνετε από μια δυνατή, ευαίσθητη μητέρα.

0
Τι μαθαίνετε από το να μεγαλώνετε από μια δυνατή, ευαίσθητη μητέρα.

Τι μαθαίνετε από το να μεγαλώνετε από μια δυνατή, ευαίσθητη μητέρα.

Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι την τύχη να γνωρίζουμε από την εμπειρία από πρώτο χέρι πώς είναι να μεγαλώνεις από μια στοργική, ευαίσθητη και δυνατή μαμά. Όσοι από εμάς δεν ήμασταν τυχεροί από αυτήν την άποψη ως παιδιά, πρόκειται να μάθουμε πολλά από ανθρώπους που ήταν άρα αυτό είναι για τους ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ κανέναν να τους διδάξει αυτά τα πράγματα από πρώτο χέρι.
Μια δυνατή και ευαίσθητη μαμά πρώτα και κύρια διδάσκει στα παιδιά της πώς να είναι ανεξάρτητα. Ξέρει ότι όσο περισσότερο εξαρτώνται τα παιδιά της από αυτήν, τόσο λιγότερο μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Ξέρει ότι πρέπει να βοηθηθούν, να τους δοθεί στοργική καθοδήγηση για να μπορέσουν να βρουν το δικό τους δρόμο στον κόσμο, να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, μια δυνατή, στοργική μητέρα θέλει τα παιδιά της να ανθίσουν σε ανεξάρτητους, χαρούμενους, γεμάτους νέους ενήλικες. Τους δείχνει πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους με αγάπη, φροντίδα, γιατί καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει ή να τους αναγκάσει σε τίποτα. Δημιουργεί μια αναζωογονητική και ενδυναμωτική ατμόσφαιρα που ενσταλάζει μια θετική στάση στα παιδιά της και τους δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούν να κάνουν.
Με αυτόν τον τρόπο, τους δείχνει πώς να διαχειρίζονται και να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους. Τους παρέχει τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να είναι καλά προσαρμοσμένοι, συναισθηματικά ισορροπημένοι ενήλικες, δείχνοντάς τους πώς να αντιμετωπίσουν τα βάρη και τα εμπόδια της ζωής που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν. Καταλαβαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις κάποιον είναι να δίνεις το παράδειγμα, και έτσι εξασκεί τις μεθόδους που θέλει να διδάξει στα παιδιά της στην καθημερινότητά της.
Μια ευαίσθητη μητέρα δείχνει στα παιδιά της το ίδιο το νόημα της άνευ όρων αγάπης και αφοσίωσης δείχνοντάς τους κάθε μέρα της ζωής τους. Θυσιάζει τα χρήματά της και τον χρόνο της για να τους προσφέρει. Είναι εκεί με πάχος και λεπτό, ό,τι και να γίνει, και μέσα από τη συμπεριφορά της μεταλαμπαδεύει με τη σειρά της αυτές τις συμπεριφορές στα παιδιά της.
Τους διδάσκει ότι παρόλο που ο κόσμος μπορεί να είναι ένα σκληρό και αδυσώπητο μέρος, μπορούν να κάνουν τη ζωή λίγο πιο φωτεινή για τους ανθρώπους γύρω τους μέσω του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται στους άλλους. Τους δείχνει την αληθινή δύναμη των σκέψεων, των λόγων, των συναισθημάτων και των πράξεών τους, και τους βοηθά να τους κατευθύνουν με θετικό τρόπο. Όταν τα παιδιά της βλέπουν πόσο μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω τους μέσω της συμπεριφοράς τους, τείνουν περισσότερο να σκεφτούν πριν ενεργήσουν.
Μια δυνατή και ευαίσθητη μητέρα δείχνει στα παιδιά της πώς να αγαπούν τον εαυτό τους. Τους διδάσκει τη σημασία του να είναι τόσο ευγενικοί, να αγαπούν και να συγχωρούν τον εαυτό τους όσο θα ήταν με τους άλλους. Τους ενθαρρύνει να σηκώνονται ξανά κάθε φορά που τους χτυπούν και να μην εγκαταλείπουν ποτέ τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Διδάσκει επίσης στα παιδιά της την αξία και τη σημασία της οικογένειας και των φίλων, καθώς και όλα τα πράγματα που συνεπάγεται η διατήρηση στενών σχέσεων μαζί τους: εμπιστοσύνη, σεβασμός, καλοσύνη και αλληλεγγύη.
Από μια μαμά σαν αυτή, τα παιδιά της μαθαίνουν πώς να είναι δυνατά και όμως μαλακά, σταθερά και όμως δίκαια. Καταλαβαίνουν ότι αυτά τα δύο πράγματα δεν αλληλοαποκλείονται, ανεξάρτητα από το πόσο αυτό φαίνεται στην αρχή ότι ισχύει. Τους δείχνει ότι πρέπει πάντα να συμπεριφέρονται στους ανθρώπους όπως θα ήθελαν να τους φέρονται και ότι πρέπει πάντα να προσπαθούν να βλέπουν τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων.
Επιπλέον, μια δυνατή και ευαίσθητη μητέρα διδάσκει στα παιδιά της πώς να απολαμβάνουν τη ζωή. Γνωρίζει ότι η ζωή δεν αξίζει να τη ζεις αν δεν μπορείς να την απολαύσεις, γι’ αυτό εξοπλίζει τα παιδιά της με τα εργαλεία που χρειάζονται για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πράγματα και να διασκεδάσουν. Τους διδάσκει πώς να βρίσκουν τη θετική πλευρά σε οτιδήποτε, και πώς η ευτυχία βρίσκεται πάντα στην παρούσα στιγμή. Τους δείχνει ότι η ευτυχία είναι πάντα πιο αληθινή όταν τη μοιράζεται με άλλους και τους αφήνει έτοιμους να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα του κόσμου όχι με φόβο, αλλά με ελπίδα.

Γράφτηκε από τον Maverick, συγγραφέα προσωπικού στο Lessons Learned In Life Inc. ©

Bir cevap yazın