πώς να φτιάξετε ένα terrarium l sheri silver

0
πώς να φτιάξετε ένα terrarium l sheri silver

Μοιραστείτε πώς να φτιάξετε ένα terrarium – είτε πλήρως συναρμολογημένο είτε ως δώρο “DIY”!

ανοιχτά και κλειστά terrarium σε μια ξύλινη σανίδα

τι είναι ακριβώς ένα terrarium;

Ένα terrarium είναι απλά ένας μικροσκοπικός εσωτερικός κήπος, που συνήθως περιέχεται σε γυαλί. Τα terrarium συναρμολογούνται τόσο εύκολα και απαιτούν λίγα απλά υλικά – συν τα φυτά, φυσικά – για να ξεκινήσετε!

υπάρχουν δύο είδη terrarium!

Ένα terrarium DIY μπορεί να δημιουργηθεί είτε ανοιχτό είτε κλειστό. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι τα ίδια, αλλά η επιλογή των φυτών θα διαφέρει. Τα κλειστά terrarium λειτουργούν ως μίνι οικοσυστήματα, με τη συμπύκνωση που σχηματίζεται από το σφραγισμένο δοχείο να στάζει πίσω στο έδαφος, «ποτίζοντας» συνεχώς τα φυτά.

Ένα ανοιχτό terrarium – όπως υποδηλώνει το όνομα – δεν έχει κορυφή και μοιάζει περισσότερο με μια παραδοσιακή ζαρντινιέρα.

τι υλικά χρειάζεστε για να φτιάξετε ένα terrarium;

Για να φτιάξετε ένα terrarium χρειάζεστε μερικά πράγματα:

 • γυάλινο δοχείο (ανοιχτό ή με επάνω μέρος, ανάλογα με τον τύπο που δημιουργείτε)
 • χαλίκι ενυδρείου
 • ενεργό άνθρακα
 • λαμαρίνα
 • χώμα γλάστρας
 • φυτά
 • ντεκόρ

φυτεύει βρύα χαλίκι και κάρβουνο σε μια ξύλινη σανίδα

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα υλικά και γιατί τα χρειάζεστε!

Γυάλινο δοχείο – προφανώς χρειάζεστε κάτι για να βάλετε τα φυτά μέσα. Μπολ ψαριών, βάζα φαρμακείου, βάζα, βάζα κτιστών ή οτιδήποτε θέλετε να επιδείξετε θα λειτουργήσουν. Το βάζο μπορεί να έχει πάνω ή καπάκι ή να είναι ανοιχτό, κάτι που θα υπαγορεύει τους τύπους φυτών που χρησιμοποιείτε.

Χαλίκι ενυδρείου – καθώς δεν υπάρχει τρύπα αποστράγγισης σε ένα γυάλινο δοχείο, το χαλίκι λειτουργεί ως υποδοχέας για τυχόν περίσσεια νερού, ώστε οι ρίζες των φυτών να μην βουλιάζουν.

Ενεργός άνθρακας – ο άνθρακας δρα ως πρόσθετο στρώμα αποστράγγισης και αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων στο terrarium σας.

Φύλλο βρύα – Εκτός από το ότι φαίνεται απλά όμορφο, τα βρύα εμποδίζουν το χώμα να χυθεί στον πάτο του δοχείου.

Χώμα γλάστρας – όπως κάθε ζαρντινιέρα, θα χρειαστείτε χώμα για να αγκυρώσετε τα φυτά σας.

Φυτά – προφανώς! Θα μοιραστώ τους τύπους φυτών που θέλετε και για τους δύο τύπους terrarium παρακάτω.

Ντεκόρ – αυτό είναι προαιρετικό, αλλά μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια μικροσκοπικής διακόσμησης στο terrarium σας – θαλάσσιο γυαλί, κοχύλια, μικρά ειδώλια, μικρές πέτρες, ό,τι θέλετε να διακοσμήσετε!

Μπουκάλι σπρέι – για τον καθαρισμό του γυαλιού χωρίς υπερβολικό πότισμα των φυτών.

πώς φτιάχνεις ένα terrarium;

Η κατασκευή ενός terrarium είναι τόσο εύκολη – ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στη δράση! Δείτε πώς να το κάνετε:

 • Θα ρίξετε πρώτα μια στρώση από χαλίκι – 1 – 2″, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του δοχείου σας.
 • Προσθέστε μια στρώση κάρβουνο.
 • Στρώστε βρύα πάνω από τα κάρβουνα, μπαλώνοντας τα κομμάτια μεταξύ τους αν χρειάζεται.
 • Ρίξτε το χώμα της γλάστρας σας – πάχους περίπου 2″.
 • Προσθέστε τα φυτά σας, προσθέτοντας λίγο ακόμα χώμα για γλάστρες όπου χρειάζεται. Ποτίστε ελαφρά τα φυτά και ψεκάστε τα πλαϊνά του δοχείου για να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια χώματος ή βρύα.
 • Διακοσμώ!
 • Κόψτε τα φυτά εάν χρειάζεται για να αποκτήσετε ένα πιο ευχάριστο σχήμα. Εάν κάνετε ένα καλυμμένο terrarium, φροντίστε να κόψετε τυχόν φύλλα που αγγίζουν το καπάκι.

φυτά νεράιδων σε γυάλινο δοχείο

ποιοι τύποι φυτών είναι καλύτεροι για terrarium;

Ενώ μπορείτε να πειραματιστείτε με οποιοδήποτε φυτό σας αρέσει, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μικρά φυτά που αναπτύσσονται αργά. Μπορείτε συχνά να βρείτε φυτά terrarium (μερικές φορές αποκαλούμενα φυτά “νεράιδας”) στο τοπικό σας φυτώριο και αυτά είναι τα αγαπημένα μου τόσο για ανοιχτά όσο και για κλειστά δοχεία:

Φυτά για ανοιχτό δοχείο:

αερόφυτα

παχύφυτα

κάκτοι

φυτά νεφρίτη

Για κλειστά terrarium, μπορείτε να αναζητήσετε φυτά «νεράιδας κήπου» στο διαδίκτυο και είναι συχνά διαθέσιμα στο φυτώριο της περιοχής σας. Αυτά είναι μικροσκοπικά φυτά που είναι τέλεια για μικρά δοχεία και συνήθως τους αρέσουν το πιο υγρό περιβάλλον ενός κλειστού terrarium:

Πεπερομία

βρύο

φτέρες

μινιατούρα κισσός

νευρικό φυτό

πώς φροντίζετε για ένα terrarium;

Θα θέλετε να τοποθετήσετε το terrarium σας σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, αλλά όχι ακριβώς δίπλα σε ένα παράθυρο που δέχεται πολύ άμεσο ηλιακό φως – αυτό μπορεί να ζεστάνει το γυαλί και να κάψει τα φυτά. Ένα ανοιχτό terrarium πρέπει να ποτίζεται όταν το χώμα είναι ξηρό και μπορείτε να κόψετε τυχόν κιτρινισμένα φύλλα όπως χρειάζεται.

Ένα κλειστό terrarium αυτοποτίζεται, αλλά κάθε λίγες εβδομάδες μου αρέσει να ανοίγω το καπάκι και να αφήνω τη συμπύκνωση να εξατμιστεί. Τότε είναι που θα επιθεωρήσω τα φύλλα για τυχόν ζημιές και θα κόψω το νεκρό ή σάπιο φύλλωμα.

τα terrarium κάνουν υπέροχα δώρα!

Μπορείτε εύκολα να συναρμολογήσετε πολλά terrarium μέσα σε ένα απόγευμα, και αυτά κάνουν υπέροχα δώρα – ειδικά αν εμπλέκετε τα παιδιά σας. Μπορείτε να δώσετε το terrarium που έχετε ήδη φυτέψει ή να τοποθετήσετε τα φυτά και τα μεμονωμένα υλικά σε ξεχωριστές σακούλες, να τα βάλετε στο γυάλινο δοχείο και να το δώσετε σε κάποιον που θα απολάμβανε να το κάνει μόνος του (μπορείτε να εκτυπώσετε οδηγίες για να το κάνετε)!

Πείτε μου αν το δοκιμάσετε και τι χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε το δικό σας terrarium!

ανοιχτά και κλειστά terrarium σε μια ξύλινη σανίδα

Πώς να φτιάξετε ένα Terrarium!

sherisilver

Μοιραστείτε πώς να φτιάξετε ένα terrarium – είτε συναρμολογημένο είτε ως δώρο “DIY”!

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά

Συνολικός χρόνος 20 λεπτά

 • Ρίξτε ένα στρώμα χαλικιού 1″ – 2″ στον πάτο του δοχείου.

 • Προσθέστε ένα στρώμα ενεργού άνθρακα.

 • Στρώστε βρύα πάνω από τα κάρβουνα, μπαλώνοντας τα κομμάτια μεταξύ τους αν χρειάζεται.

 • Ρίξτε χώμα για τη γλάστρα σας – πάχος περίπου 2″.

 • Προσθέστε τα φυτά σας, προσθέτοντας λίγο ακόμα χώμα για γλάστρες όπου χρειάζεται. Ποτίστε ελαφρά τα φυτά και ψεκάστε τα πλαϊνά του δοχείου για να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια χώματος ή βρύα.

 • Προσθέστε τη διακόσμησή σας, εάν χρησιμοποιείτε.

 • Κόψτε τα φυτά εάν χρειάζεται για να αποκτήσετε ένα πιο ευχάριστο σχήμα. Εάν κάνετε ένα καλυμμένο terrarium, φροντίστε να κόψετε τυχόν φύλλα που αγγίζουν το καπάκι.

Λέξεις-κλειδιά diy, κηπουρική, φυτά, terrarium

φυτεύει βρύα χαλίκι και κάρβουνο σε μια ξύλινη σανίδα

Σημειώστε ότι αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών. Ως επηρεαστής του Rewards Style, κερδίζω μια μικρή προμήθεια από αγορές που πληρούν τις προϋποθέσεις – χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς.

Bir cevap yazın