Οκτώ μαθήματα ζωής που έχω πάρει από το γάμο και το διαζύγιο.

1
Οκτώ μαθήματα ζωής που έχω πάρει από το γάμο και το διαζύγιο.

Οκτώ μαθήματα ζωής που έχω πάρει από το γάμο και το διαζύγιο

Όλοι ουσιαστικά αναζητούμε αγάπη και πληρότητα στη ζωή. Απευθυνόμαστε σε διάφορα πράγματα για να τα βρούμε, με τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας προτεραιότητας για τους περισσότερους. Αλλά αυτό που έχω μάθει με τον δύσκολο τρόπο είναι ότι η αγάπη και η ολοκλήρωση πηγάζουν από εμάς τους ίδιους, πρώτα και κύρια. Ακολουθεί μια περίληψη των όσων έμαθα:

  1. Το να είσαι παντρεμένος δεν θα τα κάνει όλα καλά – Αν συνάψετε γάμο με την λανθασμένη πεποίθηση ότι αντιπροσωπεύει την κορυφή της επιτυχίας και της ικανοποίησης και την αφρόκρεμα της ζωής, θα απογοητευτείτε πολύ. Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι παντρεμένος δεν είναι κάποια κατακλυσμική εμπειρία που αλλάζει τη ζωή. Είναι απλώς μια επίσημη καταγραφή της δέσμευσής σας σε σχέση με ένα άλλο άτομο και ένα μεταλλικό δαχτυλίδι για να το συμβολίσετε. Το να είσαι παντρεμένος, πολύ απλά, είναι όπως κάθε άλλη μακροχρόνια σχέση, μόνο πιο δύσκολο να ξεφύγεις. Ο γάμος δεν θα κάνει ξαφνικά τη ζωή υπέροχη. Ως επί το πλείστον, τα πράγματα είναι όπως πριν παντρευτούν. Μόλις τελειώσει ο μήνας του μέλιτος και όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό, είναι σχεδόν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Η ιδέα ότι μόλις παντρευτούμε όλα θα ενωθούν είναι μια σημαντική φούσκα που θα σκάσει, είτε το κάνουμε με τον εύκολο είτε με τον δύσκολο τρόπο, γιατί τελικά θα σκάσει.
  1. Ο γάμος είναι δύσκολος – Όπως κάθε μακροχρόνια σχέση, έτσι και το να κάνεις έναν γάμο να λειτουργήσει είναι δύσκολο. Ανεξάρτητα από το πόσα θέματα αντιμετωπίζετε μαζί, πάντα υπάρχουν περισσότερα στη γωνία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί περίπλοκοι παράγοντες που υπεισέρχονται σε κάθε σχέση, και σε έναν γάμο αυτοί επιδεινώνονται και εντείνονται από την πίεση της επίσημης και πολύ δημόσιας δέσμευσης που έχετε κάνει και οι δύο ο ένας στον άλλο. Αυτό που χρειάζεται πάνω από όλα είναι η σωστή στάση – πλήρης και πλήρης αποδοχή του άλλου και βαθιά, αμοιβαία επιθυμία να λειτουργήσουν τα πράγματα – διαφορετικά ο γάμος δεν έχει καμία ευκαιρία. Επιπλέον, οι άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα μέσα έως τα τέλη των είκοσι μας, μια περίοδο που πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν την ιδέα του γάμου πιο σοβαρά. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πίεση σε έναν γάμο, ιδιαίτερα όταν το άτομο που παντρεύτηκες αρχίζει να μοιάζει με κάποιον εντελώς διαφορετικό. Ο τύπος του ατόμου που μας ελκύει αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε. Αρχίζουμε να εκτιμούμε ιδιότητες όπως η ειλικρίνεια, η ωριμότητα, η ακεραιότητα, η υπευθυνότητα και η κατανόηση πολύ περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει στο παρελθόν καθώς χτίζουμε τα θεμέλια για το υπόλοιπο της ζωής μας με κάποιον. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στη θέση να είναι παντρεμένοι με κάποιον που πίστευαν ότι ήταν αυτός, αλλά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι απέχει πολύ από αυτό, ακριβώς για αυτόν τον λόγο.
  1. Η σημασία του να είσαι σίγουρος για το τι θέλεις πριν πατήσεις τη σκανδάλη – Αν και το να είσαι παντρεμένος δεν είναι ισόβια κάθειρξη, όλη η δοκιμασία του να παντρευτείς κάποιον μόνο για να καταλάβεις κάποια στιγμή στη γραμμή ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν θέλεις να παντρευτείς πια μαζί του δεν είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να περιμένετε μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι ότι θέλετε να παντρευτείτε κάποιον πριν δεσμευτείτε σε αυτό – κάτι που ισχύει τόσο για εσάς όσο και για τον σύντροφό σας. Το να είσαι σίγουρος δεν συνεπάγεται απλώς κάποια αφηρημένη αίσθηση ότι τα πράγματα είναι σωστά. Σημαίνει ότι οι δυο σας ξέρετε ποιοι είστε και καταλαβαίνετε πλήρως τον εαυτό σας και ο ένας τον άλλον. Το να είσαι παντρεμένος με κάποιον είναι μια μεγάλη δέσμευση και θα περάσετε πολύ χρόνο ο ένας στην παρέα του άλλου. Επομένως, είναι σημαντικό να είμαστε ο ένας οι καλύτεροι φίλοι του άλλου, πρώτα και κύρια. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πώς χειρίζονται το άγχος και την πίεση. Είναι ανόητο να συνάπτετε έναν γάμο χωρίς πρώτα να δείτε πώς ο σύντροφός σας χειρίζεται αγχωτικές καταστάσεις. Η οικονομική πίεση, τα μακρινά οδικά ταξίδια και οι δύσκολες συνθήκες, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, δίνουν βαθιά εικόνα για το πώς κάποιος χειρίζεται το άγχος. Αν δεν έχετε δει τον σύντροφό σας στα χειρότερα του, πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θέλετε να περάσετε τη ζωή σας μαζί του;
  1. Το να μείνετε ελεύθεροι είναι καλύτερο από το να συμβιβάζεστε με το λάθος άτομο – τόσοι πολλοί άνθρωποι συμβιβάζονται με το να παντρευτούν κάποιον που δεν τους ταιριάζει από απόγνωση επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι. Αλλά ως κάποιος που ένιωθε έτσι, παντρεύτηκε, χώρισε και τώρα είναι ξανά ελεύθερος, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το να είσαι ελεύθερος είναι μακράν προτιμότερο να είσαι παντρεμένος με το λάθος άτομο. Είναι πολύ καλύτερο να είσαι μόνος και ελεύθερος παρά να συνεργάζεσαι με κάποιον που αγανακτείς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι παντρεμένος με το σωστό άτομο και το λάθος άτομο. Ο φόβος του να είσαι μόνος σου πηγάζει από την υπόθεση ότι χρειάζεσαι κάποιον άλλον για να νιώσεις ολόκληρος, κάτι που απλά δεν είναι αλήθεια. Στην πραγματικότητα, το να είσαι παντρεμένος με το λάθος άτομο θα σε κάνει να νιώθεις πιο μόνος και ξεχωριστός από ποτέ.
  1. Οι καλοί φίλοι είναι ανεκτίμητοι – Τίποτα δεν σας δείχνει την αξία της φιλίας όπως ο γάμος και το διαζύγιο. Το να έχεις μερικούς στενούς, αξιόπιστους φίλους κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της ζωής. Υπάρχει ένα κοινό θέμα στην κουλτούρα μας ότι ο γάμος ή η εμπλοκή σε μια σοβαρή σχέση σημαίνει το τέλος των στενών φιλιών – ή τουλάχιστον, ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά από την εμπειρία μου, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι φιλίες είναι θέμα προτεραιότητας και οι καλοί φίλοι απέχουν μόνο ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα. Είναι σίγουρα αλήθεια ότι το να είσαι single σε κάνει να εκτιμάς πολύ περισσότερο τους φίλους σου. Όταν είμαστε τυλιγμένοι στον κόσμο του γάμου, του μήνα του μέλιτος και των οικογενειών, δεν έχουμε τόση ανάγκη να είμαστε σε στενή επαφή με τους φίλους μας. Αλλά στο τέλος, πάντα επιστρέφουμε στην κατανόηση ότι οι φίλοι μας είναι αυτοί που θα είναι πάντα εκεί για εμάς, ακόμα κι αν αυτή η κατανόηση έρχεται μόνο όταν ο γάμος μας καταρρεύσει. Εκτιμήστε τους φίλους σας, γιατί είναι πιο σημαντικοί από κάθε γάμο.
  1. Μπορείτε να κάνετε τα πράγματα να συμβούν μόνοι σας – δεν χρειάζεται να είστε παντρεμένοι για να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο και να ξεκλειδώσετε πλήρως τις δυνατότητές σας. Δεν χρειάζεστε κανέναν άλλον για να προχωρήσετε στην καριέρα σας, να ταξιδέψετε ή ακόμα και να αποκτήσετε το σπίτι των ονείρων σας. Μπορείτε να κάνετε όλα αυτά τα πράγματα μόνοι σας και ίσως ακόμη και να διαπιστώσετε ότι είστε πιο χαρούμενοι για την εμπειρία. Μόνο εσύ κρατάς τα κλειδιά της ζωής σου, όχι κάποιος άλλος. Ακόμη και σε έναν υπέροχο γάμο, το μόνο που μπορεί να κάνει ο άλλος είναι να παρέχει υποστήριξη και να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε. Όλη η ανάπτυξη προέρχεται από εσάς, όχι από αυτούς, επομένως το να είστε μόνοι σας δεν αποτελεί εμπόδιο όταν πρόκειται να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο.
  1. Το να έχεις παιδιά δεν θα λύσει τίποτα – ένα από τα κύρια ζητήματα ενός αποτυχημένου γάμου ή σοβαρής σχέσης είναι να κάνετε παιδιά. Είναι ακριβώς εκεί πάνω με το να βρείτε ένα μέρος ή έναν σκύλο μαζί. Αλλά το να κάνεις παιδιά για να σώσεις τον γάμο σου ή να λύσεις τα προβλήματά σου και να νιώθεις λιγότερο άδειος και χαμένος είναι απλώς διπλασιασμός μιας κακής απόφασης. Το να έχεις παιδιά κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και πιο περίπλοκα. Είναι αρκετά δύσκολο να είσαι γονιός ακόμα και σε έναν σταθερό, στοργικό, επιτυχημένο γάμο, πόσο μάλλον σε έναν που δεν λειτουργεί. Όπως το να παντρευτείς δεν τα φτιάχνει όλα με μαγικό τρόπο, ούτε το να κάνεις παιδιά.

Η ευτυχία και η ολοκλήρωση προέρχονται από μέσα, όχι από έξω – το πιο σημαντικό μάθημα που έχω μάθει είναι ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σας φέρει διαρκή ευτυχία και εκπλήρωση. Αυτά τα πράγματα είναι ήδη εκεί, ήδη παρόντα μέσα σου. Τα πράγματα που πιστεύουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους απλώς αποκαλύπτουν την ευτυχία και την ολοκλήρωση που υπάρχει ήδη μέσα μας, καθ’ όλη τη διάρκεια. Η ευτυχία, η εκπλήρωση και η άνευ όρων αγάπη είναι η φύση της ύπαρξής μας, παρά οι μακρινές, απρόσιτες ιδιότητες που πρέπει να προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε και να βρούμε. Ο γάμος δεν θα σε κάνει να ολοκληρώσεις, γιατί τίποτα δεν μπορεί να σε ολοκληρώσει – είσαι ήδη ολοκληρωμένος. Μόλις καταλήξετε σε αυτήν την κατανόηση, είστε ελεύθεροι να απολαύσετε τη ζωή και το γάμο και όλα αυτά με τρόπο που να είναι απαλλαγμένος από το κλείσιμο που είναι η ιδέα ότι η ευτυχία και η ολοκλήρωση πρέπει να βρεθούν από τις εμπειρίες που έχετε στη ζωή . Είναι ήδη εκεί μέσα σου, και ήταν όλο αυτό το διάστημα.

Γράφτηκε από τον Maverick, συγγραφέα προσωπικού στο Lessons Learned In Life Inc. ©

Bir cevap yazın