Μάθετε τα πάντα για το Sportswashing και πώς επηρεάζει το Sports Marketing

0
Μάθετε τα πάντα για το Sportswashing και πώς επηρεάζει το Sports Marketing

Μάθετε τα πάντα για το Sportswashing και πώς επηρεάζει το Sports Marketing. Ο αθλητισμός, στους διάφορους κλάδους του, είναι μια πρακτική που εξυψώνει τα έθνη, γεμίζει υπερηφάνεια τους συμπολίτες τους και μπορεί να δείξει την καλύτερη πλευρά μιας χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές άλλες χώρες.

Ωστόσομερικές φορές, ορισμένα αθλητικά γεγονότα αμαυρώνουν τη φήμη τους με το να συνδέονται με κυβερνήσεις των οποίων οι πρακτικές δεν είναι οι καλύτερες. Καθώς, διεξαγωγή γνωστών δραστηριοτήτων σε χώρες που δεν συνάδουν με τα επικρατούντα κοινωνικά και ανθρώπινα πρότυπα παγκοσμίως.

Για να προσπαθήσουν να επικυρώσουν αυτού του είδους τις εκδηλώσεις, οι διοργανωτές, καθώς και οι χώρες, επιδιώκουν τη χορηγία γνωστών εμπορικών σημάτων και συμμαχιών με αγαπημένες ομάδες, οι οποίες έχουν καλό ιστορικό και μεγάλο αριθμό οπαδών και θαυμαστών και καταφέρνουν να στρέψουν την προσοχή άλλου είδους περιστάσεων κοινωνικού ή πολιτικού χαρακτήρα που προκύπτουν στη χώρα υποδοχής.

Όλα αυτά επιδιώκουν να βελτιώσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης ή την αντίληψη που μπορεί να έχει ο υπόλοιπος κόσμος για μια συγκεκριμένη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει τα έθιμά της, τον τρόπο διακυβέρνησής της, και συγκεκριμένα τις πρακτικές της σχετικά με την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό είναι γνωστό ως Sportswashing, το οποίο δεν έχει να κάνει με το χρηματικό άποψη. Αν και αυτός ο παράγοντας επηρεάζει, είναι περισσότερο διατεθειμένος να καθαρίσει την ηθική εικόνα μιας χώρας όπου πολλές μάρκες συμμετέχουν ως χορηγοί και πρεσβευτές που ασχολούνται με τη διαφήμιση.

Πώς όμως λειτουργεί αυτό και πώς μπορεί να επηρεάσει μια επωνυμία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να γνωρίζετε αυτή την πρακτική που είναι τόσο επίκαιρη σήμερα.

Τι είναι το Sportswashing;

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFA 2023Το αθλητικό πλύσιμο είναι η πρακτική που πραγματοποιείται από ένα άτομο, ομάδα, εταιρεία ή έθνος-κράτος. Οπως καιλιμάνι ή ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός χρησιμοποιείται ως στρατηγική μάρκετινγκ για τη βελτίωση μιας πληγωμένης φήμης, προκλήθηκε από κακές πολιτικές ή κοινωνικές πρακτικές.

Έτσι, το sportswashing πραγματοποιείται από τις διοργανώσεις αθλητικών εκδηλώσεων, την αγορά ή χορηγία ομάδων ή μέσω της συμμετοχής στο ίδιο το άθλημα. Επομένως, Οι μάρκες παίζουν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Σε κρατικό επίπεδο, αυτό είναι ένα αθλητικό πλύσιμο που γίνεται για να καθαρίσει την εικόνα μιας κυβέρνησης. Για να αποσπάσουν την προσοχή από την ιστορία των εσφαλμένων πρακτικών σχετικά με την προστασία και την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων ειδών σκανδάλων, πρέπει να ξεφύγουν από την τοπική και ακόμη και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Πώς οι επωνυμίες και η διαφήμιση επηρεάζουν το αθλητικό πλύσιμο

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFA 2023Το Sportswashing είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε να κατανοηθεί ως ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα ή μια κυβέρνηση εμφανίζεται στον κόσμο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της. Μάρκες ενεργούν ως χορηγοί των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτά τα μέρη των οποίων οι πολιτικές αμφισβητούνται, αυτό το αθλητικό πλύσιμο θεωρείται τρόπος διαφήμισης ή μάρκετινγκ.

Ωστόσο, η παρουσία εμπορικών σημάτων είναι απαραίτητη για το αθλητικό πλύσιμο επειδή χρησιμεύουν ως υποστήριξη διαγωνισμών και τουρνουά. Όσο πιο αναγνωρισμένοι είναι οι χορηγοί, τόσο μεγαλύτερη αποδοχή θα έχουν από την πλευρά του κοινού. Θα χρησιμεύσει επίσης για να πειστούν όσοι διστάζουν να παρευρεθούν ή να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο, είτε ως διαμαρτυρία είτε για να πάνε ενάντια στις αξίες της χώρας υποδοχής.

Στο sportswashing, χρησιμοποιούν τον αθλητισμό κάνοντας έκκληση στα συναισθήματα και τα συναισθήματα των οπαδών, των θεατών και των οπαδών για να αλλάξουν την αντίληψη μιας χώρας, της κυβέρνησής της, ακόμη και ανθρώπων ή ατόμων. Για παράδειγμα, αθλητής που εμπλέκεται σε σκάνδαλο ή συμμετείχε σε δραστηριότητες ή συμπεριφορές αντίθετες με τα ήθη και τα καλά έθιμα.

Επομένως, όταν βλέπετε μια γνωστή μάρκα χορηγών ή ίδρυμα όπως π.χ UNICEFή της Emirates, μεταξύ άλλων, πολλοί πιθανώς βλέπουν το γεγονός με άλλα μάτια και το αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Αυτοί καταλήγουν να το αποδέχονται και ακόμη και να παρακολουθούν αγώνες χωρίς να εξετάζουν ή να επικρίνουν ενεργά την πολιτική που διέπει τη χώρα υποδοχής.

Χαρακτηριστικά αθλητικού πλυσίματος

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFA 2023

  • Επιδιώκει να βελτιώσει τη φήμη χωρών με καθεστώτα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν κακά αποτελέσματα στην εξωτερική πολιτική.
  • Επιτύχετε τη λαϊκή αποδοχή μέσω της συμμετοχής αναγνωρισμένων εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων προσωπικοτήτων του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.
  • Υπάρχει δικαιολογία για την απόλαυση του αθλήματος.
  • Είναι ένας τρόπος διαφήμισης.
  • Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό επενδύεται για την επίτευξη των στόχων.

Sportswashing και ιστορία

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFA 2023Το Sportswashing δεν είναι κάτι πολύ κοντά στην εποχή μας σήμερα. Είναι μια αρκετά παλιά πρακτική από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, που έγιναν το 1936, και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην Ιταλία το 1934, όταν ήταν η Ιταλία υπό ναζιστικά και φασιστικά καθεστώτα. Αυτές είναι οι πρώτες περιπτώσεις αθλητικού πλυσίματος στην ιστορία. Αν και οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν επιδίωξαν να συγκαλύψουν τις πράξεις τους, είχαν ως στόχο να εξυψώσουν τον εθνικισμό, το πολιτικό σύστημα και την εικόνα τους ενώπιον του κόσμου. Ως εκ τούτου, θεωρείται και περίπτωση αθλητικού πλυσίματος.

Ένα άλλο σχεδόν εμβληματικό ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στην Αργεντινή το 1978, μια χώρα που δύο χρόνια πριν είχε περάσει από πραξικόπημα και κυβερνήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις υπό ένα κατασταλτικό καθεστώς. Το αθλητικό γεγονός χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση και από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να κάνουν προπαγάνδα σχετικά με τη διαδικασία εθνικής αναδιοργάνωσης.

Όλα αυτά τα χρόνια, και ακόμη περισσότερο σήμερα, έχουμε δει πώς διεξάγονται αθλητικοί αγώνες σε χώρες όπου υπάρχουν εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή που διοικούνται από καταπιεστικές κυβερνήσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ 2022, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ημέρες Πριν από τα εγκαίνιά του, θα ενταθούν το μποϊκοτάζ και οι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες εργασίας όσων αφοσιώθηκαν στην κατασκευή των γηπέδων και τις απαγορεύσεις για τους τουρίστες, μεταξύ άλλων.

Sportswashing και Marketing

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFAΌπως αναφέραμε προηγουμένως, οι μάρκες διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο σε αυτήν τη στρατηγική αθλητικού πλυσίματος. Αφού ένα αναγνωρισμένο και σεβαστό όνομα στο εμπορικό περιβάλλον που ζει ως χορηγός σε μια σχετική εκδήλωση θα του δώσει εγκυρότητα και θα τονώσει την αποδοχή του κοινού. Ακόμη και όταν διεξάγεται σε χώρες που απέχουν πολύ από το καλό ανθρώπινο, πολιτικό, και κοινωνικές πρακτικές.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επωνυμίες καθοδηγούνται από την επιθυμία και τον στόχο να αποκτήσουν περισσότερους πελάτες και να αναγνωριστούν και να επιτύχουν την ορατότητα που χρειάζονται για να τοποθετηθούν. Ωστόσο, στην πορεία, μπορεί να συναντήσουν τέτοιου είδους προσφορές για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που ταξινομούνται ως αθλητικό πλύσιμο, να βρίσκονται στη λάθος πλευρά και να δίνουν το λάθος μήνυμα στο κοινό.

Συνέπειες για μια μάρκα που είναι μέρος του αθλητικού πλυσίματος

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFAΣίγουρα, μια επωνυμία μπορεί να έχει συνάψει συμβόλαιο με ένα αθλητικό γεγονός πολύ πριν επιλέξει τον χώρο όπου θα διεξαχθεί. Από νομική άποψη, θα μπορούσε να είναι επαχθής η μη συμμόρφωση με μια σύμβαση και τις χρηματικές απώλειες που θα συνεπαγόταν. Ωστόσο, το κοινό δεν μπορεί να γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες σε πολλές περιπτώσεις.

Επομένως, εάν η επωνυμία χορηγός δεν έχει ισχυρή και σαφώς καθορισμένη θέση για τις αξίες και τους στόχους της και τη σχέση της με την εκδήλωση ή τους διοργανωτές της, το μπορεί να πέσουν στην ίδια τσάντα με αυτά.

Γενικά, θα μπορούσε να μπερδέψει το πραγματικό νόημα του γιατί συμμετέχουν και να τους συνδέσει με ένα απλό αδίστακτο κέρδος σε βάρος της καταστολής.

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - SportswashingΕπομένως, μια επωνυμία δεν μπορεί να υποθέσει δυαδικότητα όσον αφορά τη θέση της. Εφόσον πρέπει να αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει με βάση ένα ρεύμα, για παράδειγμα, ένταξης και βιωσιμότητας και υπέρ της δημιουργίας μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους, ή θα ανατρέψει την ισορροπία του υπέρ της υποστήριξης καταπιεστικών καθεστώτων.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταστεί η θέση πολύ σαφής, δεδομένου ότι ο κίνδυνος και οι συνέπειες από αυτήν είναι σημαντικές.

Κατά τη δημιουργία μιας ένωσης, γεννιέται και η αμοιβαία υποστήριξη. οι μάρκες επενδύουν πολλά χρήματα για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Ακόμηεάν ένα αθλητικό γεγονός μολυνθεί στα μάτια των οπαδών, αυτό θα φτάσει και θα μολύνει τη μάρκα με τον ίδιο τρόπο.

Λύσεις για μάρκες

BluCactus - αθλητικό μάρκετινγκ - FIFA - SportswashingΓνωρίζουμε ότι η ουσία του αθλητισμού είναι πρώτα από όλα η υγεία. Στο Ταυτόχρονα, περιέχει έναν ατελείωτο αριθμό θετικών αξιών, τόσο προσωπικών όσο και κοινωνικών. Για αυτόν τον λόγο, τυγχάνει καλής αποδοχής κάθε φορά που βλέπουμε μια επωνυμία να συνδέεται με μια ομάδα ή ένα συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός, καθώς και οι δύο οργανισμοί μοιράζονται το ίδιο νόημα.

Αν καιεάν το άτομο πίσω από τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος ή επικεφαλής μιας ομάδας είναι κακός ηθοποιός, αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση αυτές τις εκστρατείες για κοινωνικούς σκοπούς και όλη τη δημοσιότητα που δημιουργείται γύρω από την προβολή του γεγονότος.

Πριν από αυτήν την κατάσταση, οι επωνυμίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην καθιέρωση προτύπων και να εκμεταλλευτούν την παρουσία τους για να μιλήσουν ενάντια στην έλλειψη ηθικής και πρακτικών στις αθλητικές χορηγίες. Δεδομένου ότι υπάρχουν διχασμένες απόψεις μεταξύ των θαυμαστών, δεν μπορεί να υποτεθεί ότι όλοι το νοιάζονται ή το αγνοούν.

Μια λύση είναι να μην συμμετάσχετε ως επίσημος χορηγός μιας εκδήλωσης που είναι περίπτωση αθλητικού πλυσίματος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς να παραβιάζονται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης ή τη χώρα υποδοχής και λογικά να αποφεύγουν να επηρεάσουν την εικόνα της μάρκας.

Ken Schreck BluCactus +1 469 206 5510Η σχέση του sportswashing με τις μάρκες είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με παιδικά γάντια. Χάρη στο γεγονός ότι η εικόνα είναι το παν σε αυτόν τον τομέα και με την άνοδο των social media, η πραγματικότητα μπορεί πλέον να διαστρεβλωθεί.

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την αντίληψη της επωνυμίας σας και να αυξήσετε την πελατεία και τις πωλήσεις σας, βρίσκεστε στο σωστό μέρος με τους ειδικούς στο BluCactus.

Θέλετε να λαμβάνετε όλα τα νέα του ψηφιακού μάρκετινγκ στο γραμματοκιβώτιό σας; Εγγραφείτε τώρα στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο.

Bir cevap yazın