ελεύθερος επαγγελματίας, πρακτορείο ή εσωτερικός;

0
ελεύθερος επαγγελματίας, πρακτορείο ή εσωτερικός;

Από εδώ και στο εξής, το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι αναγκαιότητα για όλες τις εταιρείες, ανεξάρτητα από τον κλάδο, την αγορά ή το μέγεθός τους. Πράγματι, πρόκειται για τη ζωή ενός ιστότοπου, τη διασφάλιση της παρουσίας του στα κοινωνικά δίκτυα, τη μετατροπή των επισκεπτών του σε πελάτες ή ακόμη και την ανάπτυξη της διαδικτυακής του επιχείρησης. Όλα αυτά απαιτούν δεξιότητες που λίγες VSE ή ΜΜΕ διαθέτουν.

Εξωτερική ανάθεση ή εσωτερίκευση του ψηφιακού μάρκετινγκ;

Κάθε ηγέτης επιχείρησης αντιμετωπίζει αργά ή γρήγορα αυτό το ερώτημα: σε ποιον θα εμπιστευτώ το ψηφιακό μάρκετινγκ; Πώς μπορώ πραγματικά να αναπτύξω την παρουσία μου στο διαδίκτυο χωρίς να σπάσω τα χρήματα; Και τι προϋπολογισμό να αφιερώσει σε αυτό;

ψηφιακό mktg 1

Αντιμέτωποι με την πληθώρα των ειδικών, συμβούλων, ελεύθερων επαγγελματιών και πρακτορείων, μάλλον αναρωτιέστε πού να απευθυνθείτε. Η επιλογή συχνά υπαγορεύεται από τους δημοσιονομικούς σας περιορισμούς. Και ο πειρασμός είναι μεγάλος, ειδικά στην αρχή, να το κάνεις όλο ή μέρος μόνος σου. Είναι καλή ιδέα;

Πότε πρέπει να σκεφτείτε να προσλάβετε και να δημιουργήσετε μια εσωτερική ομάδα; Ποιος θα σας συμβουλέψει καλύτερα; Ένας ανεξάρτητος σύμβουλος ή ένα ευέλικτο πρακτορείο; Τόσες πολλές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντηθούν κατάλληλα και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάστασή σας. Εδώ, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει τυπική λύση. Κάθε επιχείρηση έχει τα δυνατά και τα όριά της.

Φυσικά θα βρείτε πολλές συμβουλές στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, οι συστάσεις είναι συχνά προκατειλημμένες, ανάλογα με το αν προέρχονται από σύμβουλο, πλατφόρμα ανεξάρτητου επαγγελματία ή εταιρεία μάρκετινγκ ιστού.

Στις ΗΠΑ, Smartinsights διεξήγαγε την έρευνα για να προσδιορίσει ποιοι τομείς του ψηφιακού μάρκετινγκ ανατέθηκαν σε εξωτερικούς συνεργάτες ή ανατέθηκαν σε τρίτους. Ακολουθούν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας:

ψηφιακό mktg 2

Σε αυτό το αμερόληπτο άρθρο (δεν έχω υπηρεσία να πουλήσω), θα προσπαθήσω να ρίξω λίγο φως σε αυτό, με βάση τη μακροχρόνια εμπειρία μου, και στις δύο πλευρές των συνόρων (πελάτης και πάροχος υπηρεσιών).

Εμπιστευτείτε το ψηφιακό σας μάρκετινγκ σε έναν ελεύθερο επαγγελματία

Αυτή είναι η λύση που προτείνω γενικά για μικρότερες δομές, (e-)εμπόρους, ελεύθερα επαγγέλματα ή οποιαδήποτε επιχείρηση ενός ατόμου.

Πότε να απευθυνθώ σε ελεύθερο επαγγελματία;

Το να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό είναι πάντα μια καλή ιδέα, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία απαιτεί μια σειρά από πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες. Εάν διαπιστώσετε ότι ο ιστότοπός σας δεν προσελκύει την επισκεψιμότητα που θέλετε, εάν αγωνίζεστε να απογειώσετε την κοινότητά σας στα κοινωνικά δίκτυα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να βρείτε έναν ειδικό που μπορεί να σας συνοδεύσει για λίγο, ακόμα κι αν ο προϋπολογισμός σας είναι περιορισμένος.

Εδώ είναι τα κύρια πλεονεκτήματα ενός (ποιοτικού) ελεύθερου επαγγελματία:

 • Ευκαμψία: μπορείτε να συντομεύσετε ή να παρατείνετε τη συνεργασία, ανάλογα με τα αποτελέσματα που έχετε ή τους δημοσιονομικούς σας περιορισμούς.
 • Κόστος: ένας ελεύθερος επαγγελματίας είναι φθηνότερος από μια αντιπροσωπεία ή έναν εσωτερικό πόρο, επειδή πληρώνετε μόνο για την εργασία που εκτελείτε (σχεδόν χωρίς επιβαρύνσεις, φόρους ή διοικητικά έξοδα κ.λπ.).
 • Εξειδίκευση : συχνά ευέλικτο και απόλυτα αυτόνομο, εκτός από την τεχνογνωσία του, θα σας φέρει μια νέα ματιά στη δραστηριότητά σας, τρεφόμενη από τις εμπειρίες του με άλλους πελάτες.
 • Συγκεντρώνω: ένας ελεύθερος επαγγελματίας επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο στο έργο σας εάν έχει λίγους πελάτες. Αντίθετα, το ενδιαφέρον που θα σας πάρει ένα πρακτορείο εξαρτάται γενικά από τον προϋπολογισμό σας.

ελεύθερους επαγγελματίες

Πώς να βρείτε έναν ελεύθερο επαγγελματία;

 • Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για καθορίστε με ακρίβεια τις ανάγκες σας και ορίστε τον προϋπολογισμό σας.
 • Στη συνέχεια, για να βρείτε το σπάνιο μαργαριτάρι, απευθυνθείτε σε ένα από τα παρακάτω κανάλια:

ελεύθεροι επαγγελματίες της πλατφόρμας

  • το δικό σας επαγγελματικό δίκτυο et από στόμα σε στόμα
 • Συγκρίνετε προφίλ να δημιουργήσετε μια σύντομη λίστα (ελέγξτε την τεχνική τεχνογνωσία του καθενός, αλλά και τα επιτεύγματά τους και την καταλληλότητά τους με τις δικές σας αξίες).
 • Επικοινωνήστε με τα επιλεγμένα άτομα για να τους πείτε για το έργο σας και αίτηση ένα αρθρωτό απόσπασμα για τις υπηρεσίες που ζητούνται. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μια τυπική, μη προσαρμοσμένη προσφορά. Συνιστώ πάντα τη σπονδυλωτή προσέγγιση που σας επιτρέπει να ιεραρχείτε και να κατανέμετε τις επενδύσεις με την πάροδο του χρόνου και να σέβεστε τον προϋπολογισμό σας όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κίνδυνοι & μειονεκτήματα του ελεύθερου επαγγελματία

Η συνεργασία με έναν ελεύθερο επαγγελματία έχει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και όρια:

 • Ελεγχος – ο ελεύθερος επαγγελματίας διαχειρίζεται τη δουλειά του όπως κρίνει. Καθορίστε μαζί σαφή κριτήρια (KPI) για να μπορέσετε να αξιολογήσετε την απόδοσή του.
 • Μυστικότητα – Εάν ο ελεύθερος επαγγελματίας απαιτείται να χειριστεί εμπιστευτικές πληροφορίες, ζητήστε του να υπογράψει μια δήλωση μη αποκάλυψης.
 • Εξειδίκευση – έχουν ξεκάθαρες ιδέες πριν προσλάβουν έναν ελεύθερο επαγγελματία. Ορισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες ειδικεύονται σε έναν ή τον άλλο κλάδο του ψηφιακού μάρκετινγκ. Τι ειδικότητα αναζητάτε ακριβώς; Ένας δημιουργικός, ένας κειμενογράφος, ένας webmaster, ένας διαχειριστής κοινότητας ή ένας υπεύθυνος στρατηγικής για να καθορίσετε και να σχεδιάσετε τις ψηφιακές σας επικοινωνίες; Είναι καλύτερα να βρείτε τον ειδικό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσδοκίες σας.

ψηφιακό mktg 3

Πηγή: Hubspot

Συνεργαστείτε με μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ

Το κύριο πλεονέκτημα ενός οργανισμού είναι να συγκεντρώνει συμπληρωματική τεχνογνωσία και να προσεγγίζει κάθε έργο με σφαιρικό τρόπο, προκειμένου να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για να επιτύχει την αποστολή που του έχει ανατεθεί.

Πότε να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία μάρκετινγκ;

Το ψηφιακό μάρκετινγκ γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και απαιτεί ολοένα και πιο εξειδικευμένες και διαφοροποιημένες δεξιότητες (SEO, μάρκετινγκ περιεχομένου και βίντεο, ανάλυση δεδομένων και αυτοματοποίηση, εισερχόμενο μάρκετινγκ και δημιουργία δυνητικών πελατών, μάρκετινγκ επιρροής κ.λπ.).

Όταν η εταιρεία σας αναπτύσσεται ή όταν θέλετε να αναθέσετε σε εξωτερικούς συνεργάτες ένα μεγαλύτερο έργο (για παράδειγμα, η κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος), είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με μια (καλή) εταιρεία μάρκετινγκ που ειδικεύεται στο ψηφιακό.

Ένας «διαχειριστής έργου» θα είναι η κύρια επαφή σας. Θα συγκεντρώσει την απαραίτητη ομάδα στην υπηρεσία, θα ιεραρχήσει και θα συντονίσει τις εργασίες και θα σας δώσει τακτικά σχόλια. Θα διασφαλίσει επίσης ότι τηρούνται οι προθεσμίες και οι οδηγίες.

Μπορούμε να συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα μιας αντιπροσωπείας ως εξής:

 • Πολυεπιστημονική τεχνογνωσία: ο οργανισμός επιλέγει και συντονίζει τα πιο σχετικά προφίλ για την εκτέλεση του έργου σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε αυτή την κουραστική έρευνα.
 • Συνοχή: οι ειδικοί του οργανισμού αποφασίζουν από κοινού για την καλύτερη στρατηγική. Αντίθετα, εάν εργάζεστε με πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα έχετε το ίδιο επίπεδο συνέπειας, καθώς ο καθένας λειτουργεί ανεξάρτητα.
 • Διαχείριση έργου : ο οργανισμός διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιήσει πιο σύνθετα και μεγαλύτερα έργα. Και σε περίπτωση ασθένειας ή διακοπών, θα φροντίσει να αντικαταστήσει τα προφίλ που λείπουν για να εξασφαλίσει τη συνέχεια του έργου.
 • Μακροχρόνια υποστήριξη : μια ευέλικτη εταιρεία έχει τη δομή και τις δεξιότητες για να σας υποστηρίξει μακροπρόθεσμα και να διαφοροποιήσει τους πόρους που διατίθενται στο έργο σας ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

εξωτερική ανάθεση

Πώς να βρείτε μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ;

 • Είναι επιτακτική ανάγκη να καθορίστε με ακρίβεια τις ανάγκες σας (θα μιλήσουμε για σύντομο ή για προδιαγραφές) και για τον προγραμματισμό του κονδυλίου του προϋπολογισμού.
 • Χύνω επιλέξτε ένα πρακτορείοθα απευθυνθείτε στα ίδια κανάλια:
  • Google (αναζητήστε “πρακτορείο ψηφιακού μάρκετινγκ + τοπική προσαρμογή”)
  • κοινωνικά δίκτυα (Σύνδεση στο Facebook)
  • η πλατφόρμα Ταξινόμηση
  • από στόμα σε στόμα
 • Συγκρίνετε πρακτορεία είναι απαραίτητη (η τεχνογνωσία τους, οι αξίες τους, τα επιτεύγματά τους και να συμβουλεύονται τις κριτικές πελατών). Κρατήστε το πολύ 2-3 που θα προσκαλέσετε να συναντήσετε.
 • Προσκαλέστε επιλεγμένα πρακτορεία για μια λεπτομερή ενημέρωση και μια αμοιβαία παρουσίαση. Δεν είναι μόνο οι δεξιότητες που μετρούν, είναι επίσης απαραίτητο το ρεύμα να περνάει ανάμεσα στους διαφορετικούς συνομιλητές. Η εξ αποστάσεως συνεργασία χωρίς εμπιστοσύνη δεν φέρνει ποτέ καλά αποτελέσματα!

σύντομη αντιπροσωπεία

Εσωτερικοποιήστε το ψηφιακό μάρκετινγκ

Φυσικά, η εσωτερίκευση του ψηφιακού μάρκετινγκ σάς δίνει τον απόλυτο έλεγχο της επικοινωνίας και των καμπανιών μάρκετινγκ. Είναι όμως μια επένδυση που χρειάζεται προσεκτική εξέταση.

Πότε να διαχειριστείτε το ψηφιακό μάρκετινγκ εσωτερικά;

Πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις μπαίνουν στο ψηφιακό μάρκετινγκ σε λειτουργία DIY και μαθαίνουν στη δουλειά παρακολουθώντας βίντεο στο YouTube ή ακολουθώντας εξειδικευμένα ιστολόγια. Πολύ συχνά, απογοητεύονται με το αποτέλεσμα και γρήγορα αποθαρρύνονται…επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος για να μάθουν και η πρακτική του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, ειδικά αν δεν έχετε αποτελεσματικά εργαλεία και ρουτίνες.

Η εσωτερίκευση του ψηφιακού μάρκετινγκ προϋποθέτει πάνω από όλα να έχετε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ψηφιακή ωριμότητα. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας για την επιχείρησή σας σημαίνει ότι κατανοείτε τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι γρήγορες, στοχευμένες και συντονισμένες εκστρατείες μάρκετινγκ Διαδικτύου για να ενισχύσουν πραγματικά τη φήμη και την κερδοφορία της εταιρείας σας. Η ύπαρξη ικανών εσωτερικών πόρων είναι φυσικά ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης και αντίδρασης.

mktg ψηφιακή απόδοση

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της εσωτερίκευσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ιδιαίτερα το καλύτερη διακυβέρνηση. Η άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρική επικοινωνία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτύξουν τη δέσμευσή τους και την αίσθηση ότι ανήκουν.

Άλλα πλεονεκτήματα της ανάθεσης πόρων περιλαμβάνουν:

 • Καλύτερη γνώση προϊόντων/υπηρεσιών : το τεράστιο πλεονέκτημα μιας εσωτερικής ομάδας είναι να μπορεί να συμβουλεύεται τους ειδικούς και τα διάφορα τμήματα της εταιρείας ανά πάσα στιγμή.
 • Εταιρική κουλτούρα: η συνοχή μιας εσωτερικής ομάδας μπορεί να τονώσει την επικοινωνία της εταιρείας και να της δώσει μια πιο συνεκτική, πιο στενή και πιο αυθεντική εικόνα.

insourcing vs outsourcing

Προς μια υβριδική φόρμουλα

Η εσωτερίκευση ή η εξωτερική ανάθεση του ψηφιακού μάρκετινγκ πιθανότατα δεν είναι η καρδιά του προβλήματος. Και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς τους. Αφιερώστε χρόνο για να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και μην θεωρείτε τον προϋπολογισμό ως το μόνο κριτήριο επιλογής.

Η καλύτερη λύση είναι μάλλον το υβριδικό : εσωτερική διαχείριση με συνεργασίες, πιθανώς περιστασιακές, εξωτερικές. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τη σημασία του ψηφιακού μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας: να αποκτήσετε και να διατηρήσετε νέους πελάτες, να κάνετε τον εαυτό σας γνωστό και αναγνωρισμένο, να πουλάτε και να συμβουλεύετε, να μοιράζεστε τις αξίες σας και να αναπτύξετε μια κοινότητα. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προκύπτει είναι ανεκτίμητο!

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην ξεχνάτε ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ αλλάζει τόσο γρήγορα που θα πρέπει να προσαρμόζετε συνεχώς τις πρακτικές και τις ενέργειές σας. Αυτό συνεπάγεται τρένο και του παραμένω ενημέρωμενος. Για να λάβετε το μέτρο των τεχνολογικών καινοτομιών, να κατανοήσετε την εξέλιξη της συμπεριφοράς των καταναλωτών ή ακόμα, ανέκδοτα, να γνωρίσετε τις αλλαγές στους αλγόριθμους.

Εν ολίγοις, όποια επιλογή κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να επενδύσετε προσωπικά στον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία ψηφιοποίησης για να κατανοήσετε πού και πώς να κατευθύνετε την επιχείρησή σας. Γιατί, τελικά, είτε εσωτερικεύετε είτε αναθέτετε σε τρίτους το ψηφιακό μάρκετινγκ, είστε ο κύριος ανάδοχος, εσείς που θα πρέπει να ορίσετε την πορεία και το κοινό νήμα.

Bir cevap yazın