Διαφοροποιήστε για να πετύχετε

0
Διαφοροποιήστε για να πετύχετε

Το να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που ξεκινούν την επιχείρησή τους. Έχετε σκεφτεί την ερώτηση; Όταν οι άνθρωποι σας ρωτούν τι σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας, τι απαντάτε; Επικοινωνείς αυτό που σε ξεχωρίζει και σε κάνει την ιδανική επιλογή;

Παράνοια είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Αϊνστάιν

Όταν διαφοροποιείτε την επιχείρησή σας, την κάνετε βιώσιμη, αξέχαστη και αξιόπιστη.

Διαφοροποίηση, τι μιλάμε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ανταγωνιστές σας έχουν καλά προϊόντα ή υπηρεσίες όπως εσείς. Φυσικά, έχουν περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ και εξυπηρέτηση πελατών που αντέχουν (ή όχι). Έτσι, για να μπείτε σε μια συχνά γεμάτη αγορά αγορά, θα πρέπει να αναλύσετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και να τοποθετηθείτε ώστε να προσφέρετε περισσότερη αξία στους δυνητικούς πελάτες.

Το μυστικό μιας διαφοροποιητικής πρότασης αξίας είναι να κατανοήσετε πλήρως τι θέλει ο ιδανικός πελάτης σας και να μάθετε πώς να ανταποκριθείτε καλύτερα σε αυτό. Μην κάνετε λάθος, αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη στην εκτέλεση. Απαιτείται πολύς προβληματισμός, αμφισβήτηση, καταιγισμός ιδεών για να βρεις τη θέση της σε μια συχνά κορεσμένη αγορά, να σχεδιάσεις καινοτόμα ή διαφορετικά προϊόντα/υπηρεσίες, να ανακαλύψεις εκ νέου το επάγγελμά σου και να πείσεις ένα όλο και πιο απαιτητικό κοινό.

Μια στρατηγική διαφοροποίησης είναι ένα σενάριο win-win που θα ωφελήσει τον πελάτη σας και θα ενισχύσει την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σας.

Υπάρχει έξι βασικοί τρόποι διαφοροποίησης :

  • από το προϊόν – η διαφορά μπορεί να αναφέρεται σε χαρακτηριστικά, απόδοση ή σχεδιασμό. Αυτό είναι το πιο κοινό στοιχείο διαφοροποίησης. Ωστόσο, συχνά είναι βραχύβια. Μια καινοτομία μιμείται πολύ γρήγορα ή και ξεπερνιέται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ε&Α είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί σημαντική επένδυση για να παραμείνει κερδοφόρα.
  • με υπηρεσία – αυτή η διαφοροποίηση μπορεί να εφαρμοστεί στην παράδοση, την εξυπηρέτηση πελατών, την εκπαίδευση, την εγκατάσταση, ακόμη και τη διαδικασία παραγγελίας.
  • από το καστ – συχνά παραβλέπεται, αυτή η πτυχή της επιχείρησης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία και την ικανοποίηση των πελατών – διαθεσιμότητα προϊόντων. ταχύτητα, αξιοπιστία και παρακολούθηση αποστολών κ.λπ.
  • μέσω των σχέσεων – η εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία, η υποστήριξη πελατών, η ανταπόκριση και η αξιοπιστία μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η διατήρηση του δεσμού μεταξύ των πελατών και της εταιρείας είναι ένας άλλος τρόπος για να ξεχωρίσετε.
  • ανά εικόνα μάρκας – η δημιουργία μιας ισχυρής και μοναδικής ταυτότητας επιτρέπει στους πελάτες να αναγνωρίσουν αμέσως μια εταιρεία από την εικόνα της, τα χρώματά της ή τον τόνο της επικοινωνίας της κ.λπ.
  • από την τιμή – αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τη γνώση του τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.

Παραδείγματα διαφοροποίησης

Στο δικό του φάκελο για τη στρατηγική διαφοροποίησηςτο Hubspot μας δίνει τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα διαφοροποίησης: το «παπούτσι αναπνοής» της Geox, την αυθεντικότητα και το χιούμορ της μάρκας Michel et Augustin, τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα της μάρκας Joone και τέλος την ανώτερη ποιότητα της Miele.

Ποια αγορά είναι πιο ανταγωνιστική από την αγορά υποδημάτων; Ιδρύθηκε το 1995 στην Ιταλία, η Geox έχει ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές της χάρη σε μια στρατηγική διαφοροποίησης που της επέτρεψε να τοποθετήσει τα παπούτσια της στο μυαλό των καταναλωτών ως «παπούτσια που αναπνέουν». Χάρη σε αυτή τη μοναδική θέση, η μάρκα μπόρεσε να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της.

Η στρατηγική της Geox είναι απλή, αλλά αποτελεσματική, γιατί γεννήθηκε από την ανάγκη ενός από τους ιδρυτές της μάρκας. Έτσι, η μάρκα επένδυσε και ανέπτυξε τη μεγαλύτερη δύναμή της: έρευνα και ανάπτυξη. Ένα μέρος του τζίρου της αφιερώνεται σε αυτήν κάθε χρόνο, ενισχύοντας την απόδειξη ότι τα παπούτσια Geox αναπνέουν πραγματικά.

Αναγνώσεις για το Σαββατοκύριακο:

Bir cevap yazın