Γιατί μας φαίνεται τόσο δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους ως ενήλικες;

2
Γιατί μας φαίνεται τόσο δύσκολο να κάνουμε νέους φίλους ως ενήλικες;

Δεν είσαι μόνο εσύ. Σε πολλές χώρες, η μοναξιά έχει διαστάσεις επιδημίας. Και αυτό έγινε πριν ο COVID-19 μας κάνει πολύ πιο δύσκολο να βλέπουμε τους φίλους μας.

Καθώς προσεγγίζουμε ένα νέο φυσιολογικό COVID-19, αξίζει να κάνετε έναν απολογισμό των φιλιών σας – και να αξιολογήσετε εάν αισθάνεστε ότι η κοινωνική σας ζωή είναι καλή ή θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε λίγη βοήθεια.

Όταν οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από ενήλικες σχετικά με το να κάνουν φίλους σε μια πρόσφατη μελέτη, η πιο σημαντική πρόκληση που αναφέρθηκε ήταν α έλλειψη εμπιστοσύνης. Δηλαδή, οι άνθρωποι ήταν πιο δύσκολο να εμπιστευτούν κάποιον νέο και να επενδύσουν πλήρως σε αυτόν ως φίλο σε σύγκριση με όταν ήταν νεότεροι.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν τον κύκλο των παλιών τους φίλων όσο το δυνατόν περισσότερο, δεδομένης της εμπιστοσύνης που μπορεί να έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Ποιος το βρήκε πιο δύσκολο; Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι δεν έκαναν εύκολα νέους φίλους επειδή δυσκολεύονταν να εμπιστευτούν τους άλλους.

Τι συμβαίνει λοιπόν με την ενηλικίωση; Λοιπόν, ως ενήλικες, έχουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία από τα παιδιά. Αν και αυτό είναι συχνά θετικό, σημαίνει επίσης ότι έχουμε περισσότερη επίγνωση των κινδύνων να μας κρίνουν οι άλλοι, να μην μας αρέσουν, να μας απορρίψουν και να πληγωθούμε. Ή ίσως σημαίνει απλώς ότι έχουμε περάσει το γυμνάσιο και τα 20 μας.

Εάν είχαμε προηγούμενες απορρίψεις ως φίλοι ή υποστήκαμε παραβίαση της εμπιστοσύνης, μπορεί να δυσκολευτούμε να εμπιστευτούμε άλλους στο μέλλον. Το να εμπιστευόμαστε έναν νέο φίλο σημαίνει να ανοίγουμε τον εαυτό μας και να είμαστε ευάλωτοι, όπως ακριβώς κάνουμε στις σχέσεις.

Εικόνα: Unsplash/Joel Muniz

Οι φιλίες θέλουν χρόνο

Μετά το ζήτημα της εμπιστοσύνης έρχεται η ώρα. Η «έλλειψη χρόνου» ήταν ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος που έδωσαν οι άνθρωποι μετά την «έλλειψη εμπιστοσύνης» όταν ρωτήθηκαν γιατί δυσκολεύονταν να κάνουν φίλους ως ενήλικες.

Αυτό δεν θα είναι νέα για πολλούς από εμάς. Όταν έχουμε απαιτητικά προγράμματα εργασίας, πολύ εμπλεκόμενες οικογενειακές ζωές ή συνδυασμό των δύο, ο χρόνος μας για επένδυση σε φιλίες πέφτει. Ακόμη και όταν συναντάμε έναν πολλά υποσχόμενο νέο φίλο, μπορεί να είναι δύσκολο να διαθέσουμε χρόνο για να επενδύσουμε σε αυτόν. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται με την ηλικία.

Πόσο καιρό χρειάζεται πραγματικά για να κάνεις φίλους; Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι οι στενότερες φιλίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χτιστούν από τις περιστασιακές γνωριμίες. Αμερικανοί ερευνητές προσπάθησαν να το ποσοτικοποιήσουν, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περίπου 50 ώρες κοινής επαφής να μεταβείτε από γνωστούς σε περιστασιακούς φίλους. Να είσαι στενός φίλος; Περισσότερες από 200 ώρες.

Επιπλέον, οι ώρες που περνάτε μαζί πρέπει να είναι ποιοτικές. Αν και μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο με τους συναδέλφους σας, οι επαγγελματικές αλληλεπιδράσεις δεν μετράνε πολύ. Για να αναπτύξετε μια νέα φιλία, χρειάζεστε προσωπική σύνδεση. Δεν χρειάζεται να είναι μια οικεία συνομιλία για να ενισχύσει μια φιλία. Τα περιστασιακά check-in και το αστείο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά.

Υπάρχουν πολλά άλλα εμπόδια που μας εμποδίζουν να έχουμε τις φιλίες που θέλουμε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια εσωστρεφή προσωπικότητα, εμπόδια στην υγεία, προσωπικές ανασφάλειες ή τη διατήρηση μιας επίσημης πρόσοψης και την απαγόρευση εισόδου πιθανών φίλων.

Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να αναφέρουν την ασθένεια και την αναπηρία ως εμπόδιο στην κοινωνικοποίηση, ενώ οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να σταματήσουν από την εσωστρέφεια και φόβοι απόρριψης.

Πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στο να κάνουμε φίλους ως ενήλικες;

Είναι απολύτως δυνατό να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια ως ενήλικες και να οικοδομήσουμε ουσιαστικές, μακροχρόνιες φιλίες. Δεν χρειάζεται να δεχτούμε τη μοναξιά ως αναπόφευκτη. Και ενώ μπορεί να νομίζετε ότι όλοι οι άλλοι έχουν μια υπέροχη κοινωνική ζωή, να θυμάστε ότι η μοναξιά είναι ευρέως διαδεδομένη.

Χτίστε φιλίες για δέκα λεπτά την ημέρα

Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώνετε βουνά ή να δένεστε έντονα για ένα κοινό χόμπι για να στερεώσετε μια νέα φιλία. Αν αφιερώσετε δέκα λεπτά την ημέρα, μπορείτε να διατηρήσετε τις υπάρχουσες φιλίες και να δημιουργήσετε νέες. Στείλτε ένα κείμενο, προωθήστε ένα μιμίδιο, προσθέστε το στην ομαδική συνομιλία ή καλέστε κάποιον γρήγορα. Μην σας πιάνει πόση προσπάθεια, ενέργεια και χρόνος χρειάζεται για να χτίσετε φιλίες. Δέκα λεπτά την ημέρα μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεστε.

Αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε ποιοτικό χρόνο

Όταν καταφέρετε να περάσετε σωστά τον χρόνο σας με έναν φίλο ή γνωστό, αξιοποιήστε τον στο έπακρο. Αποφύγετε τους περισπασμούς αν είναι δυνατόν, κρατήστε το Instagram για τον καναπέ στο σπίτι και να είστε παρόντες με τον νέο σας φίλο.

Γείρε στην ευαλωτότητά σου

Συχνά φοβόμαστε από την ιδέα ότι είμαστε ευάλωτοι. Νομίζω ότι πρέπει να το αγκαλιάσουμε. Θυμηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο του πόσο εμπιστεύεστε και πόσο ανοίγεστε. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα εμπιστοσύνης, εξετάστε το ενδεχόμενο να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες αργά, και όχι όλες ταυτόχρονα.

Ναι, υπάρχει κίνδυνος να είσαι ευάλωτος – αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα να συνδεθείς σε ουσιαστικό επίπεδο με ένα άλλο άτομο που μπορεί κάλλιστα να γίνει καλός φίλος. Και αυτό είναι μια καλή ανταμοιβή.

Bir cevap yazın