απαραίτητο να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά

0

Για να επιβιώσουν σε ένα αβέβαιο και μεταβαλλόμενο οικονομικό πλαίσιο, οι εταιρείες πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην ικανότητά τους να επανεφευρίσκουν συνεχώς την επιχείρησή τους. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, φαντασία είναι πηγή αξίας και κέρδους. Η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και πρακτικών είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού. Albert Einstein

Το να γίνεις δημιουργικός μαθαίνεται

Όλοι έχουν έναν «δημιουργικό μυ» ότι πρέπει να ηγηθεί και που έχει θετικές επιπτώσεις σε προσωπικό, επαγγελματικό και οργανωτικό επίπεδο. Ο συνδυασμός γνώσεων (γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρίες), η προσέγγιση των προβλημάτων από διαφορετική οπτική γωνία, η διαμόρφωση νέων ιδεών, είναι όλες πρακτικές που μπορούν να αποκτηθούν μέσω της εκπαίδευσης και της πειθαρχίας.

Η δημιουργικότητα αλλάζει τη σχέση μας με τον κόσμοτόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Η δημιουργικότητα στην επιχείρηση είναι αυτή η στάση –ή μάλλον αυτή η ψυχική κατάσταση– που χαρακτηρίζεται από την τάση να έχουμε ένα ευρύτερο και παράξενο όραμα, να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί, να δημιουργείς δεσμούς μεταξύ ιδεών, ανθρώπων, έργων, να τα μεταμορφώνεις, να προσαρμόζεσαι, προτείνει καινοτόμες λύσεις, είναι προορατική και εμπνευσμένη στη λειτουργία της. (διευθυντής-πάω)

Η δημιουργικότητα προάγει τη συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση, μειώνοντας το φόβο της αποτυχίας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και οξύνοντας την περιέργεια όλων.

οι 7 λεοναρντιανές αρχές της δημιουργικότητας 1536x1086

Εμπόδια στη δημιουργικότητα

Από τη μια γενιά στην άλλη, βρίσκουμε τα ίδια φρένα στη δημιουργικότητα, που συνδέονται ουσιαστικά με το φόρτο εργασίας (εξ ου και η περίφημη έκφραση «να έχει κανείς τη μύτη στο τιμόνι»), οργανωτική διαδικασία (διαδικασίες που είναι πολύ περιοριστικές ή έλλειψη χρόνου αφιερωμένου στην καινοτομία ή ακόμα και έλλειψη ευελιξίας στην οργάνωση της εργασίας) ή ακόμα και η διαμόρφωση του χώρου εργασίας.

Η καινοτομία δεν γεννιέται στο κενό: έχει χρειάζεται έναν ηγέτη που το διοχετεύει, όντας ανοιχτός σε απροσδόκητες ιδέες, ευέλικτος και περίεργος.

Η δημιουργική επιχείρηση: μια κουλτούρα που πρέπει να αποκτηθεί

Για να αναπτύξετε τη δημιουργικότητα στις επιχειρήσεις, πρέπει να αφήσετε ελεύθερα τη φαντασία των εργαζομένων και δημιουργήστε χώρους για ανταλλαγή.

Ακούγοντας τους υπαλλήλους και τις ιδέες τους οδήγησε επίσης στην εφεύρεση του φούρνου μικροκυμάτων το 1945. Μηχανικός στο Raytheon, ένα εργοστάσιο που προμήθευε τον στρατό με μαγνητρόνια για ραντάρ, ο Πέρσι Σπένσερ ένιωσε τη ζέστη στην τσέπη του παλτού του εργαστηρίου του καθώς περνούσε ένα μαγνήτρον εργασίας . Βάζοντας το χέρι του στην τσέπη του, διαπίστωσε ότι μια σοκολάτα είχε λιώσει μέσα της. Η ιδέα της περαιτέρω διερεύνησης των δυνατοτήτων των μικροκυμάτων οδήγησε στην ανάπτυξη του φούρνου που γνωρίζουμε καλά σήμερα. (carrefourrh)

Αναγνώσεις για το Σαββατοκύριακο

Δύο βιβλία για να συνεχίσετε τον προβληματισμό και να ανακαλύψετε εργαλεία για την προώθηση της δημιουργικότητας στην εταιρεία σας:

Και δύο άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

Bir cevap yazın